Amendă pentru liderul pieței RCA: de ce trebuie să plătească șefii companiei 150.000 de lei
Compania-lider pe piața asigurărilor RCA a primit o nouă amendă pentru abateri de la legile în vigoare. Sancțiunea a fost decisă de ASF – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.
Euroins, compania care vinde cele mai multe polițe de asigurare RCA din piață, a primit o nouă amendă în valoare de 150.000 de lei. ASF a constatat că asiguratorul nu și-a îndeplinit termenele scadente la unele dintre obligațiile prevăzute în planul de măsuri stabilit în sarcina societății. Mai exact, e vorba de amenda de la începutul anului – cea care se ridica la 500.000 de lei.
Au fost amendați doi șefi din companie: Mihnea Tobescu, Director general – amendă în cuantum de 100.000 lei și Milena Guentcheva, Director general adjunct – amendă în cuantum de 50.000 lei.
Euroins, o nouă amendă din partea ASF
După amenda dictată la începutului anului, Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat societății să comunice modalitățile de implementare a recomandărilor formulate în termen de 5 zile de la finalizarea acestora. De asemenea, ASF a stabilit în sarcina asigurătorului să elaboreze un plan de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate, termenul maxim de realizare a fiecărei măsuri fiind data de încheiere a exercițiului financiar al anului 2020.
Numai că aceste lucruri n-ar fi fost respectate.
Noua amendă vine, oricum, într-un context dificil pentru Euroins. Mai multe rețele de service-uri din țară, printre care și AutoCar, s-au unit într-un demers pentru a cere declararea falimentului Euroins, pentru o datorie de 1,5 milioane lei. În replică, Euroins, asigurătorul cu cele mai multe reclamații din piață la nivelul anului trecut, acuză service-urile că ar practica prețuri umflate la reparații și cu mult peste media pieței.
Situația Euroins de acum a reamintit de falimentul Astra Asigurări, decis definitiv în aprilie 2016. Atunci, Fondul de Garantare a Asiguraților a estimat că valoarea despăgubirilor din dosarele Astra Asigurări este de 650 milioane lei, conform HotNews. La acel moment, fondurile FGA erau de 1,038 miliarde lei.